Ads 468x60px

середа, 13 січня 2016 р.

Як швидше й ефективніше виконувати шкільні домашні завдання


Невід’ємною частиною шкільного життя є виконання домашнього завдання і вивчення матеріалу вдома. Для багатьох це заняття є рутиною, але завдяки цим порадам можна значно полегшити цей процес і зробити так, щоб вчинений предмет залишився у вашій голові якомога довше.


Перш за все, потрібно запам’ятати головний принцип: відпочинок потрібно чергувати з навантаженням.
Діти молодшого шкільного віку можуть сконцентруватися на предметі вивчення всього лише 15-20 хвилин, після чого кращим рішенням буде дати дитині відпочити протягом 10 хвилин.
Старші діти можуть концентрувати увагу протягом 45 хвилин, але всім їм потрібна регулярна зміна діяльності. Але відпочинок має на увазі не гру за комп’ютером або ігровою приставкою, а зміну діяльності – розумової на фізичну.
Чималу увагу потрібно приділити і розпорядку дня. Важливо дати дитині відпочити після школи протягом 1-2 годин, в цей час краще залишити її у спокої, не чіплятися з настирливими питаннями. Нехай вона заспокоїться, адже перебування серед колективу забирає багато енергії, і спокій, усамітнення просто необхідні, щоб «обробити» всю інформацію, отриману за час, проведений у школі.
Коли приходить час виконання домашнього завдання, спочатку краще виконати письмові завдання. Першими виконуються більш легкі завдання, потім – більш складні. У результаті мозок втягується у навчання і підвищується розумова продуктивність.
Підготовку усних предметів, а також підготовку до контрольної роботи потрібно починати у кінці, після невеликого відпочинку. Будь то параграф з історії чи вірш з літератури, його неодмінно потрібно розбити на 3-4 рівні частини. Тут закладено один з принципів, на основі яких працює пам’ять людини: мозок краще запам’ятовує малі обсяги інформації, ніж великі. Тобто краще запам’ятовуються уривки тексту, ніж текст в цілому.
Буде краще, якщо ви вчитимете текст по частинах, одночасно уявляючи «картину тексту» і проговорюючи його. Як відомо, існує образна, словесно-логічна, моторна і чутлива пам’ять, тому завдяки такому комплексному вивченню де-небудь наш текст обов’язково відкладеться і відтворити його буде значно легше. Вивчення тексту потребує повторення. Після того як ви вивчили текст – повторіть його вголос 2-3 рази, ляжте, відпочиньте декілька хвилин, заспокойтеся і тільки потім починайте підготовку наступного завдання. Ґрунтовно повторити текст потрібно перед сном і вранці.
Завдяки таким нехитрим порадам можна значно підвищити ефективність підготовки до уроків.



3 коментарі:

  1. Гарні поради для батьків. Обов"язково скористаюся, коли буду робити уроки зі своїм п"ятикласником))))

    ВідповістиВидалити
  2. Гарні поради для батьків. Обов"язково скористаюся, коли буду робити уроки зі своїм п"ятикласником))))

    ВідповістиВидалити
  3. Прочитавши статтю,дуже вдячна за цінні поради. Думаю після ось цих гарних порад,підготовка до уроків буде більш ефективна)

    ВідповістиВидалити

 
Blogger Templates